About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Οι SMOKE στο bbr InQuiry

"Είμαστε τρία άτομα που απλά αγαπάν αυτό που κάνουν και ελπίζουν να ισχύει η τετριμμένη πλέον φράση ότι όταν θέλουμε κάτι και είμαστε όλοι μαζί, μια ενότητα, τότε αυτό γίνεται." | Οι hard rockers Smoke απαντούν στο bbr InQuiry. Διαβάστε όλα όσα μας είπε το τριμελές συγκρότημα απο την Ξάνθη στην καθιερωμένη μας ...ανάκριση!
Οι SMOKE στο bbr InQuiry
"Είμαστε τρία άτομα που απλά αγαπάν αυτό που κάνουν και ελπίζουν να ισχύει η τετριμμένη πλέον φράση ότι όταν θέλουμε κάτι και είμαστε όλοι μαζί, μια ενότητα, τότε αυτό γίνεται."

Οι hard rockers Smoke απαντούν στο bbr InQuiry. Διαβάστε όλα όσα μας είπε το τριμελές συγκρότημα απο την Ξάνθη στην καθιερωμένη μας ...ανάκριση!Πως δημιουργήθηκαν οι Smoke;
H ιδέα δημιουργίας των Smoke γεννήθηκε σε ένα μπαρ της Ξάνθης από το Βασίλη και τον Κώστα. Τις επόμενες εβδομάδες άρχισαν οι πρώτες πρόβες με τον Νίκο που αποτέλεσε και το τρίτο μέλος της μπάντας.

Πως προέκυψε το όνομα;
Το όνομα είχε ακουστεί σαν ιδέα σχεδόν απο την πρώτη στιγμή και λέγαμε μεταξύ μας οτι αν δεν βρούμε κάτι καλύτερο θα το κρατήσουμε. Έπειτα ήρθε το πρώτο Live ενώ παράλληλα δηλώναμε  το Smoke ως όνομα  για τις πρόβες μας οπότε με τον καιρό απλά επικράτησε αυτό.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;
Πιστεύουμε πως κυμαίνονται απο τους κλασσικούς Βlack Sabbath - Led Zeppelin, Stevie Ray Vaughan, Bonamassa, Richie Kotzen, Rival Sons Queens of the Stone Age και Clutch. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει περιορισμός, όλοι μας έχουμε διαφορετικά ακούσματα τα οποία συνεχώς επεκτείνονται και όταν φτάνεις στο σημείο της δημιουργίας ενός κομματιού αυτό που μετράει είναι η ιδέα της στιγμής αυτή καθαυτή.

Πως θα περιγράφατε την μουσική σας, σε τι αναφέρονται οι στίχοι σας και απο τι εμπνέεστε;
H μουσική μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα κράμα hard rock, blues και stoner rock. Οι στίχοι μας αναφέρονται πρώτα και κύρια σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε σε διάφορες φάσεις της ζωή μας. Η έμπνευση μπορεί να αντληθεί από το οτιδήποτε αλλά πάλι και αυτή έχει ως σημεία αναφοράς τις αλλαγές  που βιώνουμε ανα πάσα στιγμή. Από ένα σημείο και μετά στο παιχνίδι μπαίνει και η φαντασία.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι ή κάποιο album που θα θέλατε να είχατε  γράψει;
Βασικά υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλά κομμάτια και album που θα θέλαμε να έχουμε γράψει αλλά αν είναι να ξεχωρίσουμε ένα απο αυτά τότε πρόκειται για το Green & Yellow απο τους Baroness

Αυτό τον καιρό τι ακούγεται απο τα ακουστικά σας;
Αυτό τον καιρό παίζουν διάφορα. Αυτά που παίζουν περισσότερο απο άλλα είναι Steve Wilson, Paolo Nutini, Ibrahim Maalouf, TIgran Hamsyan, Griz, ενώ από συγκροτήματα μπορούμε να πούμε Βaroness, Pink Floyd, Foo Fighteres, Αll them Witches, The Sword, Mothers Cake και Coheed and Cambria.

Ποιο αγαπημένο σας συγκρότημα σας έχει απογοητεύσει στην πορεία του χρόνου;
Δεν θα λέγαμε οτι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο συγκρότημα η καλλιτέχνης που να μας έχει απογοητεύσει σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου ακόμη και σε άλμπουμ τα οποία δεν απέδωσαν των προσδοκιών μπορούμε να βρούμε στοιχεία τα οποία μας εντυπωσιάζουν.

Με ποιόν καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;
Σαν μπάντα έχουμε όνειρο να «ανοίξουμε» σε κάποιο live τους Planet of Zeus. Έχουμε φτάσε σε επίπεδο να φανταζόμαστε το τι θα μας έλεγε ο Μπάμπης ή ο Σεραφείμ για παράδειγμα. Ακούγεται άρρωστο και όντως μπορεί να είναι, αλλά είναι αυτό που είναι. Παρόλα αυτά η συνεργασία έχει πάρα πολλές εφαρμογές μεταξύ μουσικών και μπαντών, οπότε αν θέλουμε να το γενικεύσουμε λίγο, μπορούμε να πούμε οτι απλά θέλουμε αισιόδοξο κόσμο δίπλα μας, με μπόλικη όρεξη και απο εκεί και πέρα όλα θα γίνουν. Αρκεί πάντα να μπορούμε να αποδώσουμε και εμείς απέναντί τους.

Πως βλέπετε τα πράγματα στην ελληνική σκηνή;
Μας αρέσει η κινητικότητα, αυτό είναι σίγουρο. Είναι βασικά ελπιδοφόρο το γεγονός οτι ξεφυτρώνουν τόσες μπάντες απο όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά υπάρχει μεγάλη παραγωγή και αμέσως καταλαβαίνουμε οτι τα πράγματα γίνονται ολο και πιο απαιτητικά, αλλά με ωραίο τρόπο. Η όλη κινητικότητα βοηθάει και τις μικρότερες μπάντες να μπουν στο ¨χώρο¨ αυτό. Παράλληλα βλέπουμε και τις μεγάλες ελληνικές μπάντες να βγαίνουν στο εξωτερικό για περιοδείες, να βγάζουν όλο και καλύτερες δουλειές, ενώ η συνέπεια απέναντι στο κοινό τους τις χαρακτηρίζει. Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα καθώς για να γίνουν όλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες οι οποίες ξεπερνιούνται και δεν βγαίνουν στο κοινό, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί κάθε φορά. Σε γενικές γραμμές γίνεται καλή δουλειά η οποία αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό. Σε αυτό συμβάλουν και τα διάφορα φεστιβάλ που αναδύονται σε ολόκληρη την χώρα.

Ποια είναι η γνώμη σας για το free downloading;  Βοηθάει ή όχι μια μπάντα;
H απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι παγίδα. Το free downloading έχει την ιδιότητα να βοηθά τα άκρα. Αυτό που εννοούμε είναι ότι η δωρεάν πρόσβαση στη μουσική των διάφορων μπαντών και καλλιτεχνών ευνοεί αυτούς που είτε βρίσκονται στην κορυφή είτε είναι τελείως άσημοι, ενώ φρενάρει κατά πολύ αυτούς που βρίσκονται στο ενδιάμεσο. Δηλαδή ένας καλλιτέχνης που μπορεί να γεμίζει στάδια δεν έχει ανάγκη το βιοπορισμό από την πώληση δίσκων και μάλιστα επωφελείται από την ελεύθερη διακίνηση της μουσικής γιατί πολλές φορές όταν ένα βίντεο στο youtube έχει 100 εκατομμύρια views και να μη θες θα έρθει μπροστά σου. Παράλληλα οι μπάντες που είναι νέες στο χώρο και άσημες (σαν και μας) επίσης επωφελούνται από την παροχή της μουσικής τους δωρεάν γιατί δεν έχουν ως άμεσο σκοπό τον βιοπορισμό από τη μουσική, τα έξοδα τους ως αρχάριοι είναι σχετικά λίγα και όταν δίνουν δωρεάν τη δουλεία τους περισσότερα άτομα θα τους ακούσουν. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι αυτοί που βρίσκονται στην πολύ ευρεία ζώνη του ενδιαμέσου, αυτοί που αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο και κόπο στην μουσική τους που δεν υπάρχει περίσσευμα για κάποια άλλη βιοποριστική εργασία. Όταν λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού τους δεν αγοράζει τη μουσική τους οι άνθρωποι αυτοί ή θα πεινάσουν η θα κάνουν εκπτώσεις στη δουλεία τους. Γιατί ας μη ξεχνάμε πως μπορεί η μουσική να γίνεται ολο ένα και φθηνότερη και η αγορά ενός cd να θεωρείται συμπεριφορά δακτυλοδεικτούμενη, αλλά το κόστος για να κάνεις μια ηχογράφηση και να αγοράσεις εξοπλισμό στην καλύτερη παραμένει διαχρονικά το ίδιο.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας demo με τίτλο «Not At Home Chapter 1» και ήδη δουλεύετε πάνω σε νέο υλικό. Θα μας πείτε λίγα λόγια για τις εν λόγω κυκλοφορίες;
Λοιπόν, το Not At Home Chapter 1 αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία της μπάντας και αποτελείται απο τις πρώιμες ιδέες που είχαμε όταν πρωτοξεκινήσαμε. Ουσιαστικά δουλεύαμε πάνω σε αυτές όλο αυτό τον καιρό και συνεχώς προσθέταμε απο κάτι έξτρα καθώς τότε μαθαίναμε κιόλας πως παίζει ο καθένας απο εμάς. Όταν ηχογραφήθηκαν τα κομμάτια, δεν σκεφτόμασταν καν να τα δημοσιεύσουμε, ούτε να τα κυκλοφορήσουμε σαν πρώτη δουλειά της μπάντας, αλλά όλα πήγαν καλύτερα απο όσο περιμέναμε, οπότε λέμε «γιατί όχι, τι έχουμε να χάσουμε;». Τώρα για το Chapter 2, θα είναι η πρώτη “σοβαρή” ηχογράφηση της μπάντας. Τα κομμάτια είναι έτοιμα εδώ και καιρό και περιμένουμε να έρθει η στιγμή της ηχογράφησης. Αν ανυπομονούμε? Σαν τρελοί.

Ποια είναι η καλύτερη συναυλιακή σας εμπειρία;
Καλύτερη εμπειρία? Μάλλον το πρώτο Live με τους Miskeys/Damnation Project/Tuber. Ήμασταν αγχωμένοι, δεν καταλάβαμε πότε τελειώσαμε και θα ορκιζόμασταν οτι κάτι ακόμη έχουμε να παίξουμε. Αφού τελείωσε αυτό ο καθένας έζησε το βράδυ διαφορετικά. Γενικά όμως κάθε Live είναι ξεχωριστό. Πάμε για να περάσουμε καλά και φροντίζουμε για εμάς και όσους έρχονται να μας δουν. Όσοι θέλουν να ακούσουν rock είναι απλά καλοδεχούμενοι.

Συμπεριλαμβάνονται κάποιες εμφανίσεις στα άμεσα σχέδιά σας;
Για να πούμε την αλήθεια τα δυο μέρη του Not At Home ηχογραφούνται σε περίεργη χρονική περίοδο για την μπάντα. Μη νομίζετε οτι παίζουν θέματα διάλυσης και τα σχετικά. Καμία σχέση, απλά λόγω προσωπικών υποχρεώσεων η μπάντα αυτή τη στιγμή έχει χωριστεί σε δυο πόλεις για λίγο καιρό. Οπότε κοιτάμε το καλοκαίρι μπας και μπορέσουμε να βολέψουμε κάποιες εμφανίσεις. Είναι βλέπετε οι δυσκολίες που αναφέραμε παραπάνω. Προφανώς δεν γίνεται να μην αντιμετωπίσουμε και εμείς κάποιες, είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να στρώσουν κάποια πράγματα και αφού γίνουν αυτά οι πρώτες μας σκέψεις είναι τα Live. Πάντως να είστε σίγουροι οτι μόλις το ξεπεράσουμε θα το κυνηγήσουμε αρκετά.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Ο επίλογος δικός σας
Ο επίλογος  θα έχει μια δόση επικαιρότητας. Απλά ελπίζουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα να μας κάνουν κάποια στιγμή να γράψουμε πιο αισιόδοξα κομμάτια γιατί αν σκεφτεί κανείς  την παρούσα τοπική και παγκόσμια κατάσταση μόνο αισιόδοξος δεν μπορεί να είναι.  Είμαστε τρία άτομα που απλά αγαπάν αυτό που κάνουν και ελπίζουν να ισχύει η τετριμμένη πλέον φράση ότι όταν θέλουμε κάτι και είμαστε όλοι μαζί, μια ενότητα, τότε αυτό γίνεται. 


Smoke lineup:

Βασίλης Παπαδόπουλος - Guitar/Vox
Νίκος Ναλμπάντης - drums
Κώστας Χατζησταύρος - Bass/Vox

web:


Share
Banner

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: