About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

Monterey Pop Festival: Το πρώτο μεγάλο υπαίθριο ροκ φεστιβάλ

Monterey International Pop Music Festival ή αλλιώς Monterey Pop Festival Το πρώτο μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ στην ιστορία της ροκ μουσικής. Το 3ήμερο φεστιβάλ που διήρκεσε απο την Παρασκευή 16 Ιουνίου έως την Κυριακή 18 Ιουνίου 1967 στο Monterey της Καλιφόρνια
Monterey Pop Festival: Το πρώτο μεγάλο υπαίθριο ροκ φεστιβάλ


Monterey International Pop Music Festival  ή αλλιώς Monterey Pop Festival
Το πρώτο μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ στην ιστορία της ροκ μουσικήςMonterey Pop Festival
Το 3ήμερο φεστιβάλ που διήρκεσε απο την Παρασκευή 16 Ιουνίου έως την Κυριακή 18 Ιουνίου 1967 στο Monterey της Καλιφόρνια, παρακολούθησαν κατ 'εκτίμηση 25.000-90.000 άτομα, τα οποία συναθροίστηκαν μέσα και γύρω απο τον χώρο διεξαγωγής , ενώ τα έσοδά του διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο κλειστός χώρος ήταν χωρητικότητας 7,500 ατόμων, αλλά  εκτιμάται πως πάνω απο 8.500 άτομα κατάφεραν να μπουν δωρεάν το βράδυ του Σαββάτου.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν πολλά γνωστά σήμερα ονόματα, από την Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότιο Αφρική και την Ινδία, εκπροσωπώντας folk, blues, rock, soul, jazz και psychedelic rock.

Ανάμεσά τους οι Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin (Big Brother and the Holding Company)Otis Redding και Ravi Shankar που οι εμφανίσεις τους έχουν μείνει στην ιστορία με τον Hendrix να καίει την κιθάρα του στη σκηνή και τον κιθαρίστα των Who, Pete Townshend, να σπάει αντιστοίχως την κιθάρα του.

M.P.F: J.Hendrix
M.P.F: J.Hendrix καίγοντας την κιθάρα του

Το Monterey Pop Festival αποτέλεσε τις βάσεις και το πρότυπο για το γνωστό σε όλους μας φεστιβάλ του Woodstock που έγινε 2 χρόνια αργότερα, αλλά και για άλλα φεστιβάλ που ακολούθησαν κυρίως απο την δεκαετία του '80 και μετά.

Η τιμή του εισιτηρίου ποικίλε ανάλογα με τη θέση και κυμαινόταν απο $3 μέχρι $6.50. 

Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς με τα έσοδα να παρέχονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, με εξαίρεση τον Ινδό Ravi Shankar ο οποίος αμείφθηκε με $3,000 για την εμφάνισή του με το σιτάρ και τους Country Joe and the Fish, που έλαβαν το ποσό των $5,000 όχι απο το ίδιο το φεστιβάλ, αλλά απο το έσοδα του ντοκιμαντέρ του D.A. Pennebaker.  Ωστόσο τα έξοδα παραμονής και μετακίνησης ήταν πληρωμένα για όλους τους μουσικούς.

Το Monterey Pop Festival διοργανώθηκε επτά εβδομάδες νωρίτερα απο τους John Phillips (The Mamas & the Papas), Lou Adler, Alan Pariser και Derek Taylor, με σκοπό να επικυρωθεί η ροκ μουσική ως μορφή τέχνης όπως συνέβαινε με την jazz  και την folk. Ο σκοπός αυτός επιτεύχθηκε πέρα απο κάθε προσδοκία.

Η καριέρα των περισσότερων καλλιτεχνών γνώρισε μεγάλη άνοδο μετά το φεστιβάλ. Η πρωτοτυπία της διοργάνωσης ήταν να εμφανιστούν στο φεστιβάλ γνωστά για την εποχή ονόματα όπως οι Mamas and the Papas, Simon & Garfunkel και οι Byrds, μαζί με άγνωστους καλλιτέχνες.

Η προώθηση του φεστιβάλ ήταν μεγάλη μάλιστα τον Μάιο του 1967 κυκλοφόρησε το κλασικό τραγούδι "San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)" γραμμένο απο τον Phillips και ερμηνευμένο απο τον McKenzie ειδικά για το συγκεκριμένο event.

M.P.F:Big Bother and the Holding Company
M.P.F:Big Bother and the Holding Company

Στο φεστιβάλ δεν συμμετείχαν κάποια μεγάλα ονόματα της εποχής, όπως οι Beach Boys, οι οποίοι ακύρωσαν την εμφάνισή τους επειδή διαφωνούσαν με την επιλογής της Coca Cola ως χορηγού της εκδήλωσης, οι Rolling Stones, επειδή τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ λόγω ναρκωτικών, οι Beatles επειδή θεώρησαν πως το υλικό τους ήταν πολύ περίπλοκο για να παιχτεί ζωντανά, ο Bob Dylan, ο οποίος αν και είχε αρχικά δεχθεί, τελικά ακύρωσε την εμφάνισή του καθώς εξακολουθούσε να αναρρώνει μετά το ατύχημα που είχε με τη μηχανή του το προηγούμενο έτος (Ο Hendrix του απέτινε φόρο τιμής διασκευάζοντας το "Like a Rolling Stone"), οι Doors οι οποίοι δεν δέχθηκαν καν πρόσκληση απο τους διοργανωτές κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί οτι κατα την διάρκεια του 3ημερου event δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο. Η διοργανώτρια ομάδα, (Lou Adler, John Phillips, Alan Pariser και ο αρθρογράφος Derek Taylor)  μετασχηματίστηκε αργότερα σε ίδρυμα με την επωνυμία MIPF (Monterey International Pop Festival Foundation) που ακόμα και σήμερα ασκεί φιλανθρωπικό έργο τα έσοδα της οποίας προέρχονται κυρίως απο τα δικαιώματα των ηχογραφήσεων, των φωτογραφιών και του κινηματογραφικού υλικού.
M.P.F: The Who
M.P.F: The Who

Το φεστιβάλ κινηματογραφήθηκε απο τον D.A. Pennebaker και κυκλοφόρησε σαν ταινία-ντοκιμαντέρ με τίτλο "Monterey Pop" .

Το Monterey Pop Festival θεωρείται πως συνέβαλλε σημαντικά στην αλλαγή της Βρετανικής σκηνής.

Το καινοτόμο ηχητικό σύστημα ήταν πρόγονος των μεγάλης κλίμακας PA που ακολούθησαν και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του φεστιβάλ.

Σχεδιάστηκε και φτιάχτηκε απο τον Abe Jacob ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως ηχολήπτης σε διάφορες συναυλίες συγκροτημάτων και αργότερα ηγήθηκε της σχεδίασης ήχου στο Αμερικανικό θέατρο.


Ακολουθεί το line-up του φεστιβάλ και για τις τρεις ημέρες.


Αφίσα με το line-upΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ


The Association
The Paupers
Lou Rawls
Beverly martyn
Johnny Rivers
Eric Burdon and The Animals
Simon & Garfunkel


ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ


Canned Heat
Big Bother and the Holding Company
Country Joe and the Fish
Al Kooper
The Butterfield Blues Band
The Electric Flag
Quicksilver Messenger Service
Steve Miller Band
Moby Grape
Hugh Masekela
The Byrds
Laura Nyro
Jefferson Airplane
Booker T. & the M.G.'s
The Mar-Keys
Otis Redding


ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ


Ravi Shankar
The Blues Project
Big Brother and the Holding Company
The Group With No Name
Buffalo Springfield 
The Who
Grateful Dead
The Jimi Hendrix Experience
Scott McKenzie
The Mamas & the Papas


"Lv"  for BBR

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: