About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation
10 xronia bbr

ROCK AROUND: Rock Around The Clock

Πριν από λίγες μέρες δέχθηκα μία «πρόκληση» από έναν κανονικό φίλο μου στο facebook, για να απαριθμήσω κάποια ροκ άλμπουμ που είχαν κάποια επίδραση πάνω μου. Αν και δεν ενέδωσα στην πρόκληση λόγω έλλειψης χρόνου, παρατήρησα ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι όλοι πόσταραν μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του ροκ
ROCK AROUND: Rock Around The Clock


ROCK AROUND

ROCK AROUND THE CLOCK!Από το Νίκο Καστανά


Πριν από λίγες μέρες δέχθηκα μία «πρόκληση» από έναν κανονικό φίλο μου στο facebook, για να απαριθμήσω κάποια ροκ άλμπουμ που είχαν κάποια επίδραση πάνω μου. Αν και δεν ενέδωσα στην πρόκληση λόγω έλλειψης χρόνου, παρατήρησα ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι όλοι πόσταραν μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του ροκ. Όλοι οι καλλιτέχνες – συγκροτήματα ήταν πραγματικά ότι πιο όμορφο έχει να επιδείξει το rock’n’roll: Beatles, MC5, Rolling Stones, Jefferson Airplane, κλπ. Δηλαδή μπάντες που άνοιξαν δρόμους, επηρέασαν τη ροκ μουσική και δημιούργησαν κινήματα.

Παρατηρώντας λοιπόν αυτά τα σημαντικά ονόματα, μου ήρθε στο μυαλό μου ένας καλλιτέχνης που όχι μόνο επηρέασε, αλλά δημιούργησε ουσιαστικά το rock’n’roll. Δεν είναι άλλος, από τον μοναδικό «μπαμπά» του rock’n’roll, Bill Haley!

Αν και σε καμία μορφή της τέχνης δεν παρατηρείται αυτό που λέμε παρθενογένεση, δεν θα ήταν άδικο να πιστώσουμε στον Bill Haley τον τίτλο του ιδρυτή, του «μπαμπά» του rock’n’roll, μιας και η φράση rock and roll, πρωτοεμφανίστηκε σε ένα τραγούδι που ερμήνευσε ο ίδιος με τον τίτλο Rock a Beating Boogie (rock, rock everybody –roll, roll everybody) το 1948. Με απλά λόγια ο Bill Haley έπαιζε αυτή τη μουσική πολύ πριν εμφανιστεί ο μουσικός όρος.

Οι ιστορικοί της συγκεκριμένης τέχνης ωστόσο, αναγνωρίζουν το 1955 και  την επιτυχία του Bill Haley και της μπάντας του, Rock Around The Clock, ως την ημερολογιακή έναρξη της ροκ ιστορίας. Κι όμως, δυο-τρία χρόνια πριν, o Bill Haley είχε δώσει μία πρώτη γεύση στο κοινό για αυτό που θα ακολουθούσε, έχοντας κυκλοφορήσει τα φοβερά “Shake, Rattle and Roll” και “Rock The Joint”.

Bill Haley
Ο Bill Haley γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1925 στο Χάιλαντ Παρκ του Μίτσιγκαν. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, μία αποτυχημένη επέμβαση στο έσω αυτί, τον άφησε τυφλό στο αριστερό του μάτι, αφού κατά λάθος διακόπηκε το οπτικό νεύρο.

 Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του ‘30, η οικογένειά του μετακόμισε αρκετές φορές, καταλήγοντας στο Μπέθελ της Πενσυλβάνια.

Μεγαλώνοντας, ο Bill Haley ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική η οποία εξελίχθηκε σε μία παθολογική αγάπη για την country και τα rhythm and blues. Η αγάπη αυτή τον οδήγησε πολύ γρήγορα στο να αρπάξει μια κιθάρα και να αρχίσει να τραγουδάει, νιώθοντας ταυτόχρονα ότι η μουσική θα αποτελέσει την κύρια απασχόληση του.

Το πρώτο μεγάλο βήμα στη μουσική, πραγματοποιήθηκε από τον Bill Haley το 1944 όταν έγινε μέλος των Downhomers. To 1946 θα δημιουργήσει τους Saddlemen, όπου μετά από αρκετούς πειραματισμούς ανάμεσα στην country και το swing, το 1952 θα παρουσιάσουν ένα πιο ενθουσιώδες θέαμα κάτω από το όνομα Bill Haley and His Comets. Στις 12 Απριλίου του 1954 η μπάντα, έχοντας ένα νέο δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Decca, ηχογράφησε τα “Thirteen Women” και “Rock Around The Clock”, σημειώνοντας σχετική επιτυχία αφού το δισκάκι πούλησε 75.000 αντίτυπα και έφθασε έως το νούμερο 23των charts.

Η σχετική αυτή επιτυχία ώθησε τον παραγωγό Milt Gabler να κανονίσει τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ένα ακόμα rec για τον Bill Haley και τη μπάντα του, από το οποίο προέκυψε το μοναδικό “Shake, Rattle and Roll”. Το μοναδικό αυτό κομμάτι πούλησε περίπου ένα εκατομμύριο αντίτυπα και άγγιξε το νούμερο 7 στα charts. Η μεγάλη στιγμή ευκαιρία όμως εμφανίστηκε στις αρχές του 1955, όταν ο James Myers κατάφερε να βάλει το τραγούδι Rock Around The Clock στη ταινία “The Blackboard Jungle” (Η ζούγκλα του μαυροπίνακα). Η ταινία πήγε πολύ καλά και η Decca αναγκάστηκε να επανακυκλοφορήσει το τραγούδι του Bill Haley, με αποτέλεσμα να καρφωθεί στο νούμερο 1 για δύο μήνες και να πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο!

Η κυκλοφορία του Rock Around The Clock το 1955, σηματοδοτεί την έναρξη της ροκ ιστορίας, και το τέλος της κυριαρχίας της ποπ-τζαζ των Frank Sinatra και Bing Crosby. Σε αυτό συγκλίνουν οι περισσότεροι, όπως και το Billboard, το οποίο διακρίνει τα στοιχεία του σε δύο περιόδους: από το 1890 ως το 1954, και από το 1955 ως σήμερα.

Το καλοκαίρι του 1955 και μέχρι το τέλος του έτους, ο Bill Haley ήταν ο διασημότερος τραγουδιστής του κόσμου και οι Comets η καλύτερη μπάντα στον πλανήτη. Και το τονίζω αυτό, διότι την άνοιξη του 1956 εμφανίζεται στο προσκήνιο ο ένας και μοναδικός Elvis Presley, ο οποίος θα συνεχίσει με τον καλύτερο τρόπο τα ροκ βήματα του Bill Haley.

Στη συνέχεια το Rock’n’Roll θα εξελιχθεί. Νέοι αστέρες θα εμφανιστούν και ο Bill Haley θα παραμεριστεί, αν και διατήρησε για πάντα ένα μεγάλο φανατικό κοινό που τον ακολουθούσε παντού. Δυστυχώς, την άνοιξη του 1980, ο Bill Haley διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο, και στις 9 Φεβρουαρίου του 1981 πέθανε στο σπίτι του στο Harlingen του Τέξας.

Ο Bill Haley υπήρξε ένας μοναδικός καλλιτέχνης και ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος. Σεμνός και ταπεινός. Και σκεφτείτε ότι αυτός ο άνθρωπος δημιούργησε τo rock’n’roll, ενώ το συγκρότημά του υπήρξε η πρώτη ροκ μπάντα στον κόσμο. Εκείνος όμως δεν θεώρησε πότε τον εαυτό του «φοβερό». Αντιλήφθηκε το αστέρι του Presley, κατανόησε την εξέλιξη με τους Beatles και τους Rolling Stones, έκανε με όλους παρέα και πάντα είχε ένα καλό λόγο για όλους…


'Νίκος Καστανάς  for bbr'

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: