About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation

ROCK AROUND: Τα σκοτεινά χρόνια στην ιστορία του Alice Cooper

Η Ιστορία διακρίνεται σε περιόδους, και αυτό δεν είναι άσχημο. Διακρίνοντας την κάθε περίοδο αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την πορεία μέσα στο χρόνο. Στην ειδική περίπτωση του Alice Cooper, η πορεία του θα έλεγα ότι διακρίνεται σε τέσσερις περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από μία αρχαϊκή εποχή (με τα άλμπουμ Pretties For You, Easy Action) ακολουθεί η κλασσική εποχή από το 1971 έως το 1976, με τις επιτυχίες που όλοι γνωρίζουμε, και μετά από αυτό, ξεκινάει θα λέγαμε ο μεσαίωνας της ιστορίας του Alice Cooper.
ROCK AROUND: Τα σκοτεινά χρόνια στην ιστορία του Alice Cooper

ROCK AROUND

ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ALICE COOPER


από το Νίκο Καστανά

Η Ιστορία διακρίνεται σε περιόδους, και αυτό δεν είναι άσχημο. Διακρίνοντας την κάθε περίοδο  αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την πορεία μέσα στο χρόνο. Στην ειδική περίπτωση του Alice Cooper, η πορεία του θα έλεγα ότι διακρίνεται σε τέσσερις περιόδους. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από μία αρχαϊκή εποχή (με τα άλμπουμ Pretties For You, Easy Action) ακολουθεί η κλασσική εποχή από το 1971 έως το 1976, με τις επιτυχίες που όλοι γνωρίζουμε, και μετά από αυτό, ξεκινάει θα λέγαμε ο μεσαίωνας της ιστορίας του Alice Cooper.

Μετά το μεσαίωνα, κατά κανόνα, ακολούθησε η σύγχρονη εποχή. Στο κείμενο αυτό θα επικεντρωθούμε στα “σκοτεινά χρόνια” του Alice Cooper. Μία δύσκολη για τον ίδιο περίοδο, γεμάτη αμφιθυμία και μπόλικο αλκοόλ. Θα ήθελα πριν ξεκινήσω να ξεκαθαρίσω εδώ ότι αποδέχομαι αναντίρρητα την πρόθεση κάθε καλλιτέχνη να κινείται σε όποιο ύφος θέλει και να πειραματίζεται με οτιδήποτε. Επίσης δεν θέλω να κρύψω ότι ο Alice Cooper αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιρροές μου και ότι ο Dennis Dunaway παραμένει ένας από τους αγαπημένους  μου μπασίστες!

Μετά από το αρκετά καλό “Goes To Hell”, ο Alice Cooper βίωσε προφανώς μία κρίση ταυτότητας και άρχισε να πολεμάει τον ίδιο του τον εαυτό. Το Μάιο του 1977 κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Lace and Whiskey”. Στο άλμπουμ αυτό, ο Alice Cooper ενσαρκώνει τον Maurice Escargot, μία φανταστική περσόνα των 40’s.

Alice Cooper - Lace and Whiskey
Alice Cooper - Lace and Whiskey

Επίπεδες, χαλαρές θα μπορούσαμε να πούμε, μελωδίες παίρνουν τη θέση  των φοβερών κομματιών που είχε κυκλοφορήσει με το συγκρότημα, είτε ως σόλο καλλιτέχνης. Ούτε No More Mr Nice Guy, ούτε Under My Wheels... Αν και το “It’s Hot Tonight”, θεωρώ ότι αγγίζει κάτι απ’ την παλιά εποχή, το άλμπουμ το χαρακτηρίζει η μετριότητα.  Και αυτό, γιατί ο Alice δεν είναι καλά. Το παιδί έχει πρόβλημα!

O Alice Cooper έχει μπλεξίματα με το αλκοόλ και αυτό είναι πλέον εμφανές. Μετά την κυκλοφορία του άνευ ουσίας “The Alice Cooper Show”, τον Δεκέμβριο του 1977, ο Alice Cooper  περνάει την είσοδο ενός κέντρου αποτοξίνωσης στη Νέα Υόρκη. Οι  πρωτόγνωρες για αυτόν εμπειρίες θα μονοπωλήσουν το στιχουργικό ενδιαφέρον ενός concept άλμπουμ με τον τίτλο From The Inside (Warner Bros, Νοέμβριος 1978). Το άλμπουμ έχει κάποιες καλές στιγμές αλλά δεν θυμίζουν σε τίποτα την κλασσική εποχή.

Alice Cooper - Flush The Fashion
Alice Cooper - Flush The Fashion

Μετά από αυτό το concept άλμπουμ, ο Alice Cooper το πάει ένα βήμα πάρα πέρα, και στις 28 Απριλίου 1980 κυκλοφορεί το Flush The Fashion. Ένα άλμπουμ με new wave και punk αναφορές. Όχι ότι αυτό είναι κακό, απλά, ο Cooper είναι μέσα στο αλκοόλ, και οι κινήσεις του δεν έχουν καμιά λογική. Στο Special Forces που θα ακολουθήσει το 1981, έχει γίνει καλή δουλειά - και το “Who Do You Think You Are”  που ανοίγει το δίσκο αποτελεί καλή απόδειξη- άλλα η μοίρα του άλμπουμ ήταν προδιαγεγραμμένη.

Alice Cooper - Special Forces
Alice Cooper - Special Forces

Και ενώ βρισκόμαστε ακόμα στο Μεσαίωνα, ο Alice κυκλοφορεί το Zipper Catches Skin. Κυκλοφόρησε στις 25 Αυγούστου 1982, και προσωπικά, το θεωρώ ως το πιο αδιάφορο από όλα τα προηγούμενα.  Χλιαρές ποπ ροκ συνθέσεις που δεν μένουν για πολλή ώρα στα αυτιά του ακροατή. Ίσως για έναν άλλο καλλιτέχνη η συγκεκριμένη δουλειά να είχε διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά για τον Alice Cooper ήταν άλλη μία εμπορική αποτυχία.

Alice Cooper - Zipper Catches Skin

 Επίσης αποτυχημένη σε πωλήσεις ήταν και η επόμενη κυκλοφορία του  το 1983 με τίτλο DaDa.  Αυτή ήταν και η τελευταία με την Warner, η οποία δεν έκανε και πολλά για την προώθησή της. Ούτε ο Alice Cooper έκανε περισσότερα, μιας και δεν έδωσε ποτέ συναυλίες για την υποστήριξη του άλμπουμ. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Το είχε ρίξει στο ποτό.  Στα τέλη του 1983 το αλκοόλ είχε καταβάλει τον Cooper. Ευτυχώς για εκείνον και για όλους εμάς, μετά το Dada ο Cooper αποφάσισε να αποσυρθεί, να αποτοξινωθεί, να σώσει το γάμο του και τη ζωή του. Κάπως έτσι τελειώνουν τα σκοτεινά χρόνια της ιστορίας του Alice Cooper. Όταν θα επανέλθει τρία χρόνια αργότερα το 1986, όλα θα είναι εντελώς διαφορετικά.

Alice Cooper - DaDa
Alice Cooper - DaDa

Τελικά, ο εθισμός του Alice Cooper στο αλκοόλ και οι πολλές κακές επιλογές που έκανε από το 1977 μέχρι και το 1983, τον οδήγησε σε μια περίοδο παρακμής. Έχασε πολλούς φίλους αλλά ποτέ τους φανατικούς οπαδούς του. Θυμάμαι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90  όπου ένας φίλος, φανατικός οπαδός, είχε κολλήσει με όλους τους παραπάνω δίσκους του Cooper. Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεις κάποιον από αυτούς τους δίσκους στην Αθήνα. Είχα πιάσει βέβαια στα χέρια μου το “From The Inside” που απλωνόταν σε τρία μέρη, άλλα τώρα που το σκέφτομαι, αυτοί οι δίσκοι ήταν δυσεύρετοι λόγω της εμπορικής αποτυχίας που τους χαρακτήριζε.

Alice Cooper - From The Inside
Alice Cooper - From The Inside

Αυτή την εβδομάδα το Rock Around θα απουσιάζει από το CULT μιας και το κατάστημα είναι κλειστό για τεχνικούς λόγους. Θα τα ξαναπούμε από κοντά για καμιά μπύρα μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί...


'Νίκος Καστανάς'  fror bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: