About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation
10 xronia bbr

ROCK AROUND: Krautrock

Krautrock! Έτσι συνηθίζεται να αποκαλούμε την πειραματική ροκ σκηνή που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ‘70 στη Γερμανία. Η ονομασία βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική. Δεν επινοήθηκε άλλωστε από τους ίδιους. Έτσι (Krauts) αποκαλούν πολλοί Ευρωπαίοι τους Γερμανούς. H λέξη περιγράφει τον χωριάτη, τον άξεστο που η ανάσα του βρωμάει βραστό λάχανο.
ROCK AROUND: Krautrock

ROCK AROUND

KRAUTROCK


Από το Νίκο Καστανά

Krautrock! Έτσι συνηθίζεται να αποκαλούμε την πειραματική ροκ σκηνή που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ‘70 στη Γερμανία. Η ονομασία βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική. Δεν επινοήθηκε άλλωστε από τους ίδιους. Έτσι (Krauts) αποκαλούν πολλοί Ευρωπαίοι τους Γερμανούς. H λέξη περιγράφει τον χωριάτη, τον άξεστο που η ανάσα του βρωμάει βραστό λάχανο.  Οι ίδιοι, τα μέλη της σκηνής, δεν χρησιμοποιούσαν κάποιον ιδιαίτερο τίτλο για το κίνημά τους πέρα από το Kosmische Musik, που σήμαινε λίγο τζαζ ροκ, λίγο ψυχεδέλεια, acid rock, avant garde και progressive rock!

Όπως και να ‘χει, το Krautrock υπήρξε ένα μουσικό ρεύμα που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην πορεία του χρόνου. Ένα μουσικό ρεύμα που επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες όπως τον Brian Eno και τους Radiohead, ανοίγοντας ταυτόχρονα τους δρόμους για την electronica και το post rock. Είναι μεγάλη υπόθεση και θα χρειαζόμασταν πολλές σελίδες για  να κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση. Ωστόσο, στο άρθρο αυτό, θα παρουσιάσουμε μερικά από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της γερμανικής σκηνής, μαζί με τις κυκλοφορίες τους που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Cluster - Cluster
Cluster - Cluster
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τους CLUSTER. Σχηματίστηκαν το 1970 στο Βερολίνο και τη σύνθεση αποτελούσαν οι Dieter Moebius, Hans Joachim Roedelius και Conrad Schnitzler. Το 1971 παρουσίασαν το δεύτερο στη σειρά άλμπουμ  τους με τον τίτλο Cluster. Ένα πειραματικό άλμπουμ, έτη φωτός μακριά από ότι είχε γνωρίσει η σύγχρονη μουσική έως τότε. Ηλεκτρονική avant garde ψυχεδέλεια, με επιρροές από το έργο του Karlheinz Stockhausen και χωρίς κανένα ίχνος ροκ. Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του τεράστιου Conny Plank (3.5.1940-18.12.1987) στην παραγωγή.

Amon Düül - Disaster
Amon Düül - Disaster

Ένα άλλο κεφάλαιο του Krautrock ανήκει στους AMON DUUL που δημιουργήθηκαν το 1967 στο Μόναχο. Πρόκειται για μία μουσικοπολιτική κουμούνα, όπου πριν αποσυντεθεί και εξελιχθεί σε AMON DUUL 2, κυκλοφόρησε το 1971 το άλμπουμ Disaster. Η καλλιτεχνική ελευθερία που απολάμβανε το συγκρότημα, αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο βινύλιο που ακούγεται σαν ένα live άλμπουμ. Ένα αχαλίνωτο jammin, όπου η κυριαρχία των κρουστών είναι αναμφισβήτητη.

Birth Control – Hoodoo Man
Birth Control – Hoodoo Man

Συνεχίζουμε με τους BIRTH CONTROL που ξεκίνησαν το 1966 από το Βερολίνο. Την αρχική σύνθεση αποτελούσαν οι Fritz Groger (φωνητικά), Klaus Orso (κιθάρες), Reiner Borchert (κιθάρες), Bernd Koschmidder (μπάσο), Reinhold Sobotta (πλήκτρα) και Hugo Egon Balder (τύμπανα). Το Φθινόπωρο του 1972 κυκλοφόρησαν το πολύ καλό hard/progressive rock άλμπουμ  Hoodoo Man. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Birth Control υπήρξαν μία από τις καλύτερες live μπάντες της Γερμανίας.

Can - Ege Bamyasi
Can - Ege Bamyasi

Ένα από τα σημαντικότερα σχήματα του Krautrock είναι οι CAN. Οι Can σχηματίστηκαν τον Ιούνιο του 1968 στην Κολωνία, και η πρώτη σύνθεση αποτελούταν από τους Michael Karoli (κιθάρες), Holger Czukay (μπάσο), Irmin Schmidt (πλήκτρα), Jaki Liebezeit (τύμπανα). Ξεκινήσανε, όπως οι ίδιοι έχουν αναφέρει, χωρίς κανένα concept στο μυαλό τους. Η μόνη ιδέα τους ήταν να βρούνε ένα concept συνθέτοντας όλοι μαζί, αυθόρμητα και χωρίς κάποιον σε ρόλο ηγέτη. Το Ege Bamyasi είναι το τέταρτο άλμπουμ τους και κυκλοφόρησε το 1972. Funk ρυθμοί και έντονη avant garde κινητικότητα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο άλμπουμ, που τα πήγε καλά και εμπορικά (εξαιρετικά σπάνιο για Krautrock συγκρότημα) αφού  ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 300.000 αντίτυπα.

Faust - Faust IV
Faust - Faust IV

Οι φοβεροί FAUST συγκροτήθηκαν το 1971. Τον Σεπτέμβριο του 1973 κυκλοφόρησαν με την Virgin το “Faust IV”. Το τέταρτο άλμπουμ του συγκροτήματος ακολουθεί τα βήματα των Velvet Underground και του Frank Zappa, χωρίς να υστερεί σε διάθεση για πειραματισμό. Το άλμπουμ σημείωσε επιτυχία στη Μ. Βρετανία και έτυχε καλής αποδοχής στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Guru Guru - Guru Guru
Guru Guru - Guru Guru

Από τη Χαϊδελβέργη ξεκίνησαν το 1968 οι GURU GURU. Ένα συγκρότημα που δήλωνε “we’re not cosmic rock, we are comic rock”. Tο 1973 κυκλοφόρησαν το τέταρτο κατά σειρά άλμπουμ τους με τον τίτλο “Guru Guru”. Ένα πολύ καλό άλμπουμ με psychedelic και space rock στοιχεία, μα πάνω από όλα, με παραγωγικούς αυτοσχεδιασμούς και αυτοσαρκαστική διάθεση. Ακούστε το Der Elektrolurch και θα καταλάβετε...

Popol Vuh - Das Honelied Salomos
Popol Vuh - Das Honelied Salomos

Στη συνέχεια θα βρούμε άλλο ένα συγκρότημα από το Μόναχο, τους POPOL VUH.  Τον Χειμώνα του 1975, οι Popol Vuh κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Das Honelied Salomos . Ένα progressive/ art rock άλμπουμ με πολύ καλές στιγμές.

Grobschnitt - Jumbo
Grobschnitt - Jumbo

Για το τέλος κρατήσαμε τους GROBSCHNITT. Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1970 από τους Stefan Daneliak (κιθάρες, φωνητικά), Alex Harlos (τύμπανα) Gerd Otto Kuhn (κιθάρες) Bernard Uhlemann (μπάσο) Hermann Quetting (πλήκτρα). Το άλμπουμ τους με τον τίτλο Jumbo (Metronome 1975) αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του υψηλού επιπέδου στο οποίο είχε φτάσει το Krautrock στα μέσα της δεκαετίας του ‘70.'Νίκος Καστανάς' for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: