About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation
10 xronia bbr

ROCK AROUND: Timi Hansen

Πριν προχωρήσουμε στο “κυρίως θέμα” του Rock Around, θα ήθελα ευχηθώ σε όλους καλή υγεία και υπομονή, μιας και διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο... Σχετικά με το θέμα μας, στο Rock Around αυτή τη φορά θα μας απασχολήσει ο πρόωρος χαμός, αλλά περισσότερο, η συνεισφορά του μπασίστα Timi Hansen στην ιστορία της αγαπημένης μας μουσικής.
ROCK AROUND: Timi Hansen

ROCK AROUND
TIMI HANSEN (1958 –2019)


από τον Νίκο Καστανά


Πριν προχωρήσουμε στο “κυρίως θέμα” του Rock Around, θα ήθελα ευχηθώ σε όλους καλή υγεία και υπομονή, μιας και διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο... Σχετικά με το θέμα μας, στο Rock Around αυτή τη φορά θα μας απασχολήσει ο πρόωρος χαμός, αλλά περισσότερο, η συνεισφορά του μπασίστα Timi Hansen στην ιστορία της αγαπημένης μας μουσικής.

Στις 4 Νοεμβρίου 2019 έφυγε από τη ζωή ο Timi Hansen. Μάλλον αυτό τον καιρό εκείνο θα ήμασταν αρκετά απασχολημένοι με άλλες υποθέσεις και αμελήσαμε να ασχοληθούμε με αυτή την απώλεια.

Timi Hansen

Όπως και να’ χει, ο Timi Hansen γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1958 στο Lolland και μεγάλωσε στο Nyboder, στο μέρος που σταθμεύει ο πολεμικός στόλος της Δανίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και αφού είχε ήδη μπλέξει με τη φάση που λέμε rock ‘n’ roll, ο Timi Hansen (επονομαζόμενος και Grabber, εξαιτίας του μπάσου που χρησιμοποιούσε) παρέα με τον Michael Denner (μέχρι τότε μέλη των Dangerzone) ενσωματώθηκαν στους Mercyful Fate, τη μπάντα του King Diamond (Kim Bendix Petersen) και του Hank Shermann.

Mercyful Fate - Melissa

Μετά από ένα ep και τη συμμετοχή σε κάποιες συλλογές, οι Mercyful Fate κυκλοφόρησαν το 1983 πρώτο τους lp με τον τίτλο “Melissa”, ταράζοντας τα metal στερεότυπα της εποχής. Εκεί συνυπάρχουν τα “Evil”, “Curse of the Pharaohs” και το “Satan’s Fall”. Το κιθαριστικό δίδυμο Denner-Shermann, οι μπασογραμμές του Hansen και τα φωνητικά του King Diamond... Έτσι, το “Melissa” διεκδικεί επάξια μία θέση ανάμεσα στους 50 καλύτερους heavy metal δίσκους!

Mercyful Fate - Don’t Break The Oath

Tον Ιανουάριο του 1984, οι Mercyful Fate ξεκίνησαν την προώθηση του άλμπουμ κάνοντας αρκετές συναυλίες στην κεντρική Ευρώπη και τη Βρετανία. Η περιοδεία τερματίστηκε τον Απρίλιο και στα τέλη του ίδιου μήνα το συγκρότημα ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις για το δεύτερο άλμπουμ. Αυτό κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1984 με τίτλο “Don’t Break The Oath”.

Ένα ώριμο άλμπουμ που περιέχει μερικά διαμάντια όπως τα “Come to the Sabbath”, “A Dangerous Meeting” , “The Oath” για αυτό και η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε ήταν η ανάλογη. Στη συνέχεια, η περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ τους έφερε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Η περιοδεία συνεχίστηκε στην Ευρώπη και έληξε στις αρχές του 1985.

Την Άνοιξη του 1985 τα μέλη των Mercyful Fate, μετά από έντονες διαφωνίες, αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους και το συγκρότημα διαλύθηκε. Ο Timi Hansen (μπάσο), μαζί με τον King Diamond και τον Michael Denner (κιθάρα), αποφάσισαν να συνεχίσουν στα ίχνη των Μercyful Fate και με τις προσθήκες του Andy LaRocque (κιθάρα) και του Mikkey Dee (τύμπανα), δημιούργησαν τους ΚING DIAMOND.

King Diamond - Fatal Portrait

Το νέο αυτό συγκρότημα έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές του 1986 με το άλμπουμ “Fatal Portrait” από τη Roadrunner. Το συγκρότημα όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει τους παλιούς φίλους του από την προηγούμενη εποχή, αλλά απέκτησε και χιλιάδες νέους. Το “Fatal Portrait” είναι ένας πολύ καλός δίσκος, και η νέα αυτή μπάντα αρχίζει να δείχνει τις διαθέσεις τις.

King Diamond - Abigail

Το επόμενο βήμα έγινε με το “Abigail”, που κυκλοφόρησε το Μάιο του 1987, και θεωρείται χωρίς υπερβολές, ένας από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Ένα αριστούργημα. Είναι heavy metal, είναι thrash, είναι speed, είναι... άλλο πράγμα! Και στο αριστούργημα αυτό έχει και ο Τimi Hansen το μερίδιό του...

Δυστυχώς όμως μετά το τέλος της περιοδείας, και ενώ οι KING DIAMOND βρίσκονται στα καλύτερά τους, ο Timi Hansen αναγκάζεται να παραιτηθεί από το συγκρότημα. Οι λόγοι που τον οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση ήταν καθαρά προσωπικοί για αυτό και η αποχώρησή έγινε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κρίμα!

Mercyful Fate - In The Shadows

O Timi Hansen ξαναβρέθηκε με τον King Diamond και τους υπόλοιπους, όταν το 1993 οι Mercyful Fate αποφάσισαν να επανενωθούν. Από το reunion αυτό προέκυψε μάλιστα και το άλμπουμ “In The Shadows”, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1993 από τη Metal Blade. Φέτος, το Καλοκαίρι του 2020, o Timi Hansen θα έπαιρνε μέρος σε άλλη μια περιοδεία των Mercyful Fate με πολλούς ευρωπαϊκούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Δυστυχώς όμως την 1η Αυγούστου του 2019 ο King Diamond ανακοίνωσε ότι ο Timi Hansen δεν θα πάρει μέρος στην περιοδεία, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Hansen έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Στις 4 Νοεμβρίου ο Τimi Hansen έφυγε δυστυχώς από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών. Πολλοί από τους παλιούς του συνοδοιπόρους όπως ο Mikkey Dee, ο King Diamond αλλά και καλοί του φίλοι σαν τον Lars Ulrich εξέφρασαν δημόσια τη λύπη τους. Αλλά και εμείς, οι άνθρωποι που μεγαλώσαμε με αυτές τις μπάντες, είμαστε θλιμμένοι, βιώνοντας μια μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση. Γιατί τέτοια συγκροτήματα δύσκολα θα ξαναδούμε και ακόμα δυσκολότερα θα ξανακούσουμε...

Τέλος, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι παραμένουμε σπίτι. Οπλιζόμαστε με θετική ενέργεια και ακούμε προσεκτικά τις οδηγίες των ειδικών. Δεν ακούμε, ούτε διαβάζουμε ότι να ‘ναι. Ακούμε όμως μουσική, διαβάζουμε βιβλία ή βλέπουμε καμιά ταινία. Έτσι! Για να γίνουν όλα ξανά κανονικά και να αρχίσουμε να ξαναβγαίνουμε και να πηγαίνουμε στο NATHAN’S SALOON για μπύρες και για νοστιμιές!


'Νίκος Καστανάς'  for bbr
Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: