About

About
bbr Rock & Metal Music Portal

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

EDITORS' PICKS

Facebook Twitter Google Plus RSS Pinterest YouTube
Navigation
10 xronia bbr

ROCK AROUND: Ένα κοντινό στον Pete Way

Ήθελα από καιρό να γράψω για τον Pete Way, το μπασίστα των UFO, δυστυχώς όμως με πρόλαβαν τα νέα παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, μέσα στις διακοπές... Άσχημα νέα για το ροκ. Ο Pete Way έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. Παρακάτω θα κάνουμε ένα κοντινό στον μοναδικό Pete Way.
ROCK AROUND: Ένα κοντινό στον Pete Way

ROCK AROUND

ΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΟΝ PETE WAY


από το Νίκο Καστανά


Ήθελα από καιρό να γράψω για τον Pete Way, το μπασίστα των UFO, δυστυχώς όμως με πρόλαβαν τα νέα παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, μέσα στις διακοπές... Άσχημα νέα για το ροκ. Ο Pete Way έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών. Παρακάτω θα κάνουμε ένα κοντινό στον μοναδικό Pete Way.

O Peter Frederic Way γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου 1951 στο Enfield, στα βόρεια του Λονδίνου. Μετά την άκρως εφηβική μπάντα, τους “Boyfriends”, ο Pete Way μαζί με τον κιθαρίστα Mick Bolton και τον τραγουδιστή Phil Mogg, συγκρότησε τους UFO. Το ταξίδι των UFO ξεκίνησε στην ουσία το 1970, με την κυκλοφορία του “UFO 1” και συνεχίστηκε το 1971 με το “Flying”. Με τα δύο αυτά άλμπουμς, οι UFO προσπάθησαν να δώσουν το στίγμα τους στον παγκόσμιο χάρτη του ροκ, παρουσιάζοντας ένα κράμα από space και boogie rock. Ένα συνονθύλευμα στην πραγματικότητα το οποίο είχε μια δυναμική σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Pete Way -  Michael Schenker
Οι καλές μέρες για τους UFO θα έρθουν μετά το 1973 με την άφιξη του Michael Schenker (πρώην Scorpions). Mε τις κυκλοφορίες των “Phenomenon” (1974), “Force It” (1975), “No Heavy Petting” (1976), “Lights Out” (1977) και “Obsession” (1978), επιτεύχθηκε η παγκόσμια αναγνώριση και ο θαυμασμός για το συγκρότημα του Pete Way, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα, το 1982, θα αποχωρήσει από τους UFO έχοντας άλλα πράγματα στο μυαλό του...

Αρχικά θα προσπαθήσει να στήσει ένα νέο συγκρότημα τους Fastway, αλλά θα αποχωρήσει πριν καλά καλά ξεκινήσουν τις πρόβες, για να βρεθεί τελικά δίπλα στον Ozzy Osbourne κατά τη διάρκεια της περιοδείας του για το Diary Of A Madman. Κι αυτή όμως η συνεργασία δεν θα κρατήσει για πολύ. Ο Pete Way θα ξαναπάρει το δρόμο του και θα δημιουργήσει τους Waysted, το προσωπικό του συγκρότημα.

Οι Waysted θα κυκλοφορήσουν το “Vices” το 1983, και στο σύντομο διάστημα μέχρι το 1986 θα ακολουθήσουν τα “Waysted”, “The Good The Bad The Waysted” και “Save Your Prayes”. Οι Waysted δεν είναι ότι καλύτερο εμφανίστηκε στην hard rock ιστορία αλλά δεν είναι και ένα αδιάφορο συγκρότημα. Δίχως να καταφέρουν όμως κάτι ιδιαίτερο, πέρα από το να ανοίγουν
συναυλίες συγκροτημάτων όπως των Iron Maiden ή του Dio, o Pete Way έβαλε στον πάγο τους Waysted, και στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ανέλαβε ξανά το ρόλο που τον καθιέρωσε, αυτόν του μπασίστα των UFO.

Pete Way - Ozzy Osbourne
Mε τον Pete Way στο μπάσο και με ανανεωμένη διάθεση, οι UFO κυκλοφόρησαν μια σειρά από καλούς δίσκους όπως το “High Stakes & Dangerous Men” (1993), το αγαπημένο “Walk On Water” (1995), το “Covenant” (2000), το “Sharks” (2002) και το “You are Here” (2004). Στην περιοδεία μάλιστα του You are Here πέρασαν κι από την Ελλάδα, το Φεβρουάριο του 2004, πραγματοποιώντας δύο εξαιρετικές εμφανίσεις. Με το τέλος όμως αυτής της περιοδείας, ο Pete θα αποχωρήσει άλλη μια φορά από τους UFO, κι αυτή τη φορά οριστικά. Αιτία αυτή τη φορά θα σταθεί η κατάσταση της υγείας του η οποία είχε κλονιστεί λόγω των καταχρήσεων.

Πράγματι, για περισσότερο από τριάντα χρόνια ο Pete Way είχε υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία. Εθισμένος στην ηρωίνη και στο αλκοολ για αρκετά χρόνια, ζημιώθηκε πολύ στην προσωπική του ζωή. Μια προσωπική ζωή κόλαση. Πέντε διαζύγια, διατροφές και χρέη. Ο ίδιος θα πει κάποτε ότι “δεν είχα ποτέ hangover από ποτό και ναρκωτικά, μεθούσα πριν συνέλθω από το προηγούμενο πιώμα, κι αυτό για τριάντα χρόνια και βάλε...”, και θα παραδεχτεί ότι η πιο επικίνδυνη εξάρτηση είναι το αλκοόλ γιατί βρίσκεται παντού.

Η αλήθεια είναι ότι ο Pete Way έκανε rock’n’roll σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Έζησε ένα αχαλίνωτο party και γύρισε όλο τον κόσμο παίζοντας την αγαπημένη του μουσική. Είχε μια φοβερή σκηνική παρουσία και μοιράστηκε τη σκηνή με μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της ροκ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος μιας από τις σημαντικότερες hard rock μπάντες όλων των εποχών και επηρέασε δεκάδες άλλα συγκροτήματα. Στις 14 Αυγούστου 2020 άφησε την τελευταία του πνοή εξουθενωμένος, αλλά γεμάτος από μια ζωή που τα είχε σχεδόν όλα.


'Νίκος Καστανάς' for bbr

Share
10 xronia bbr

bbr

bbr Rock and Metal Music Portal | WebZine - WebRadio est. 2010 | bbrweb.com ...Music is in our blood...

Leave A Comment: